– NAZWA-
– DOBRE –
– ZŁE –
Buraki
Burak ćwikłowy nie jest wymagający w stosunku do rodzaju gleby, ale najlepiej plonuje na glebach piaszczysto-gliniastych, bogatych w próchnicę i zasobnych w wapń, lecz źle toleruje świeże wapnowanie. Gleba pod uprawę buraka powinna odznaczać się dobrą strukturą i nie mieć skłonności do zaskorupiania się.
Najlepszymi roślinami do upraw z burakiem są cebula, marchew i rzodkiewka. Dobrze jest posadzić buraki obok grochu, ogórka, kapusty, kalarepy oraz truskawki. Możemy też posadzić buraki blisko ziół: kopru, kolendry czy kminku.
Sałaty, endywia, mizuna czy rukola nie zajmą wiele miejsca na rabacie, a osłonią glebę chronią ją przed przegrzaniem i parowaniem wody. Szpinak uprawiany w połączeniu z burakami może stymulować ich wzrost.
Mięta, oregano i majeranek sadzone w towarzystwie buraków swoim aromatem odstraszają szkodniki. Kocimiętka i kolendra znane są jako świetny sposób na nornice i myszy, które lubią ucztować na burakach.
Aby odstraszyć insekty, pomiędzy rzędami buraków można sadzić nagietki i aksamitki.
Burak będzie rósł źle obok ziemniaków, marchwi, szpinaku, pomidorów oraz szczypiorku.
Maliny
Gleba pod maliny powinna być lekko kwaśna o pH 6,5, żyzna, próchnicza. Najlepiej wymieszać ją z kompostem lub obornikiem. Maliny nie lubią gleby suchej i piaszczystej, ani mokrej, ciężkiej, zalewowej. Latem, gdy owocują, pamiętaj o systematycznym podlewaniu. Maliny wymagają dużo słońca, najlepsze więc będą stanowiska o wystawie południowo-wschodniej lub południowo-zachodniej.
Maliny nie mają zbyt wygórowanych wymagań natomiast coraz bardziej istotny jest poziom wapnia odżywczego, który stanowi jeden z najważniejszych składników budulcowych. Dobre zaopatrzenie roślin w wapń decyduje o jakości i trwałości owoców
Wśród malin zaleca się wysiewać niezapominajkę i paproć, które odstraszają kistnika malinowca. Korzystne działanie na zdrowie malin mają także nagietki, konwalia, aksamitki, czosnek, cebula, wrotycz, majeranek, melisa, pokrzywa, rumianek, bazylia
Wydzieliny korzeniowe ziemniaków i pomidorów hamują rozwój korzeni malin.
Ogórki
Ogórki lubią stanowiska ciepłe, dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Najkorzystniejszą dla nich glebą jest ziemia próchnicza i przepuszczalna. Istotną kwestię stanowi też odczyn podłoża. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego pH 6,5-7,0. Ogórków nie należy sadzić na tym samym polu, ani po innych warzywach dyniowatych częściej niż co 3-4 lata. Do uprawy ogórków gruntowych wybierz podłoże zasadowe – przydatne okaże się wapnowanie gleby przeprowadzone jeszcze jesienią.
Cebula i czosnek (odstraszą szkodniki i ograniczą rozwój chorób grzybowych), buraki ćwikłowe, słonecznik, koper, sałata, seler, szpinak, pietruszka, marchew, rzepa, por. W pobliżu ogórków warto uprawiać także warzywa kapustne, w tym między innymi kapusta, brokuł, kalafior. Ta grupa warzyw ma zbliżone do ogórków wymagania pokarmowe, wodne oraz pielęgnacyjne, dlatego ich wspólna uprawa jest łatwiejsza.
Fasola, fasola szparagowa i groch (mają one zdolność pobierania azotu z powietrza i wzbogacania gleby).
bazylia (ogranicza rozwój chorób grzybowych, np. mączniaka), cząber ogrodowy, estragon, lebiodka (czyli oregano), kolendra, kminek, a także wrotycz pospolity (odstrasza szkodniki np. mszyce)
Aksamitka, nagietek i nasturcja pomagają w walce z mszycami, nicieniami i mączlikiem.
ziemniaki, pomidory, rzodkiewka, rzodkiew, papryka, rzepa, dynia
Zgniliznę ogórka mogą spowodować fasola oraz sałata głowiasta, jeśli panuje akurat pora deszczowa.
Papryka
Papryka dobrze rośnie w towarzystwie ogórków, pomidorów i kalarepy.
Pomidory i papryka mogą być sadzone obok siebie, ale należy pamiętać o odpowiednim płodozmianie, żeby ustrzec się przed patogenami porażających oba gatunki. Pomidory pozytywnie wpływają na paprykę odstraszając nicienie glebowe i chrząszcze.
Bazylia odstrasza niektóre szkodniki pomidorów i papryki, a także poprawia smak ich owoców
Cebula, por i szczypiorek, Szpinak, sałata
Koper, Petunie, nasturcje i nagietki
Oregano, rozmaryn i majeranek
Pelargonie, Kukurydza
Nieodpowiednim sąsiedztwem jest dla niej fasola. Należy też unikać uprawy obok roślin z rodziny krzyżowych, takich jak rzodkiew, rzodkiewka czy rośliny kapustne, ponieważ są one antagonistyczne w stosunku do papryki i opóźniają jej kwitnienie.
Dlatego z tego względu nie powinno uprawiać się obok siebie roślin z tej samej rodziny botanicznej, np. pomidory i papryka. Wiele szkodników, które występują na pomidorze w krótkim czasie zadomowią się także na papryce
Pomidory
gleba
Pękanie pomidorów – brak potasu i wapnia lub nadmiar wody w glebie.
Czosnek i cebula to bardzo dobre towarzystwo dla pomidorów, szczególnie skuteczne w walce z mszycami, roztoczami, nicieniami i przędziorkami, a także chorobami grzybowymi. Szpinak, szczaw, pietruszka naciowa. Sałata korzystnie wpływa na ogólny rozwój roślin, a seler chroni przed zarazą pomidorów. Fasola wzbogacaja glebę w azot i uwalnia substancje, które niszczą wiele szkodników.
Bazylia, tymianek, szałwia lekarska i oregano wspomagają wzrost pomidorów, dodają smaku owocom, oraz odstraszają wiele szkodników. Ziele ogórecznika poprawia jakość owoców pomidora i przedłuża ich trwałość. Mięta.
Nagietek i nasturcja stymulują wzrost pomidorów oraz odstraszają szkodniki glebowe. Podobne działanie wykazują aksamitki, które działają odstraszająco na nicienie i mączlika szklarniowego. Zwabiają także bzygi, których larwy żywią się mszycami. Również chabry, kosmosy, nawłoć, astry i rudbekia przyciągają drapieżne owady żywiące się szkodnikami pomidora.
bób, groch, kapusta (brukselska, głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoska), ogórek, papryka, rzodkiewka, ziemniak (obok pomidorów wręcz nie wolno go uprawiać!)
Seler
gleba
Odpowiednim sąsiedztwem dla selera są fasola, groch, ogórki, kapusta, kalarepa, marchew, por, szpinak i pasternak. Nie lubi on towarzystwa ziemniaków i kukurydzy cukrowej.
Seler nie lubi towarzystwa bobu, marchwi czy ziemniaków.